ב- 1697 הפליג החוקר ההולנדי ווילם דה ולמינג אל תוך נהר הזורם במערב אוסטרליה וקרא לו בשם "נהר סוואן"
(ברבור בהולנדית) על שם ברבור בצבע שחור שנצפה באזור.
עד 1697 האמינו בארופה שקיימים רק ברבורים לבנים ופתאום אמונה של אלפי שנים התבררה כמוטעת.
המוח שלנו לומד בצורה אינדוקטיבית,כלומר הוא לוקח את תצפיות העבר ומשליך אל העתיד (אנחנו מניחים באופן אוטומטי שמה שהיה הוא שיהיה), תחושת הביטחון שלנו לגבי העבר הולכת ומתחזקת עד שאנחנו נתקלים במקרה שעדיין לא פגשנו שסותר לחלוטין את תצפיות העבר המבוססות שלנו ומשם מתחילות הבעיות (כל המשברים הכלכליים הכבדים שהיו בעולם עד היום כולם ברבורים שחורים,לרשימה ניתן גם להוסיף מגפות, אסונות טבע, פיגועים וכו....).
המשבר האחרון הסתיים לו אי שם ב- 2009 והיום אחרי עשור של עליות נראה שכל העולם שכח לגמרי שהבורסה גם לפעמים יורדת.
מיותר לציין שבעשר שנים האחרונות נכנס הרבה דם חדש למערכת ,כל מה שסוחרים אלו חוו זה עליות והם למדו באופן אינדוקטיבי ומוטעה שהשוק זז בכיוון אחד בלבד.
אחד הדברים שאני ממליץ בחום לכל סוחר מתחיל זה לקחת תוכנה חינמית כלשהי ולנסות לראות מה קרה ב100 שנים האחרונות. ניקח לדוגמה את מדד הדאו גונס שהוא המדד הותיק ביותר בעולם ופשוט נבדוק את כל הנפילות שלו, אנחנו נגלה שבממוצע אחת לעשור יש משבר כלכלי חמור שבמהלכו המדד נופל בין 35-50 אחוז, המקרים האחרונים הרלוונטים ביותר היו בשנת 2000 ובו המדד נפל 38 אחוז וכמובן בשנת 2008 בו המדד נפל ב54%. משנת 2009 עד היום התיקון המשמעותי ביותר היה בין 15-17 אחוז כלומר מבחינה הסטורית סביר להניח שסערה מתקרבת.
משל תרנגול ההודו
אחד המשלים המפורסמים ביותר לבעיית האינדוקציה הוא משל תרנגול ההודו, מהרגע שבוקע האפרוח כל יום מאכילים אותו ונותנים לו את התנאים הטובים ביותר לגדילה. כל יום שועבר גדל הבטחון העצמי של האפרוח והוא יודע בדיוק מתי ואיפה יתנו לו את האוכל והמים שהוא צריך.
במשך 1000 ימים נמשך גן העדן ובינתיים האפרוח גדל והשמין והוא כבר בכלל אינו אפרוח,הוא תרנגול הודו שמאוד מרוצה מהחיים.
ביום ה1001 מגיע הקצב ושוחט את התרנגול.
1000 התצפיות של תרנגול ההודו לא עזרו לו כשהשוחט הגיע, כל המסקנות על החיים שהוא חשב שהוא מבין הובילו אותו רק לדבר אחד וזה שחיטה.
קצת אופטימיות
ברבור שחור לא חייב להיות שלילי, כל מיני המצאות כמו הדפוס, מטוסים, האייפון; כולם ברבורים שחורים חיוביים. כמובן שעבור חברת נוקיה שבעבר הייתה המלכה של מכשירי הסלולר, המצאת האייפון הייתה מכה שעד היום היא לא הצליחה להתאושש ממנה.
Comments